[Dengan Tumbuhan] Cara Asas Menjaga Ikan Laga 🐟

Asalnya saya sedikit serba salah nak tulis artikel ini atau tidak. Nama website Tanamlah.com tetapi tulis pasal ikan peliharaan.

Jadi untuk kena dengan tema, saya ingin tulis tentang asas-asas cara penjagaan ikan laga (betta) dalam planted tank atau pun “akuarium bertumbuhan” (tak tahu apa nama betul dalam BM).

Contoh akuarium bertumbuhan. Saya tanam pokok cabomba susunan macam hutan.

Ada rakan kepada rakan saya menyifatkan planted tank ni macam berkebun dalam air. Betul jugak. Alang-alang saya banyak gambar (ikan laga dan guppy), tulis saja lah artikel.

Pengenalan

Kebanyakan daripada kita memang kenal dengan ikan laga (betta). Boleh kata ikan hiasan top 10 paling popular (seperti ikan guppy dan ikan emas) dan boleh kata dijual di mana-mana kedai ikan hiasan.

Ini jenis plakat iaitu ekor/sirip pendek.

Ikan laga merupakan ikan tropika yang memang berasal dari bahagian dunia kita. Orang di kawasan negara empat musim memerlukan heater untuk bela ikan laga – kita tak payah pun.

Nak kata ikan laga ini senang jaga…boleh lah, tetapi masih kena ada ilmu asas sedikit. Untuk memudahkan lagi penjagaan, kita letak tumbuhan air (akuatik) sebagai penapis air tambahan.

Ikan laga suka lepak bawah kiambang.

3 Perkara Permulaan

Dah sedia untuk belajar cara menjaga ikan laga? Sebagai permulaan, mari kita fokus pada 3 topik:

  • Bekas air
  • Penjagaan air
  • Pemakanan

Ketiga-tiga topik ini adalah sangat bergantung pada satu sama lain. Kalau belum ada ikan laga pertama, saya sarankan habiskan baca semua. Skip-skip sahaja. Perenggan pun pendek-pendek.

Ini boleh mengurangkan risiko ikan laga pertama anda mati selepas hanya seminggu dua. Nanti sayu dan tawar hati bila tengok ikan laga terbujur kaku, walaupun tidak sengaja.

Contohnya saya pada permulaannya (bertahun dulu) cuma simpan ikan laga dalam akuarium plastik kecik yang RM2 tu. Tiada pam, tiada tanaman. Lepas seminggu, mati ikan tu.

Bagi makanan punya lah banyak, dan yang tak habis terbiar larut dalam air. Nazak lah ikan tu selepas beberapa hari akibat keracunan ammonia. “Terbakar” insang dia.

Tumbuhan hidup boleh tolong tapis air ikan laga.

Bukan nak takutkan, cuma nak menjimatkan masa dan tenaga anda belajar selok-belok cara menjaga ikan laga…dan taknak anda patah hati macam saya dulu (bertahun-tahun merajuk!) hanya kerana tak cukup ilmu.

Bekas Air Untuk Ikan Laga

Akuarium atau Kolam?

Contoh terdekat bekas air adalah akuarium.

Saya panggil “bekas isi air” sebab ikan laga ni kita boleh simpan di bermacam-macam tempat. Saya simpan dalam kolam plastik hitam 3 kaki dan akuarium 1.5 kaki hingga 3 kaki.

Kolam boleh tengok dari atas je lah.

Tempayan pun boleh. Kolah mandi dah tak guna? Tangki air lama? Nak korek kolam di halaman? Pasu air terjun? Boleh letak ikan laga untuk makan jentik-jentik. Contoh sahaja.

Daripada pengalaman saya, akuarium paling puas hati untuk bela ikan laga. Kita boleh tengok dari tepi, seolah-olah kita menyelam. Bukan tengok dari atas saja macam kolam. Lain feel dia.

Macam kita ada sekali dalam air dengan ikan laga.

Saiz/Isipadu

Sebenarnya ikan laga boleh hidup saja dalam lebih kurang isipadu baldi biasa, iaitu dalam 3 hingga 5 gelen (dalam 10 hingga 20 liter). Akuarium kiub 1 kaki, secara teknikalnya, dah cukup. Tapi…

…saya sarankan minimum 10 gelen (dalam 30-40 liter) untuk isipadu air. Maksudnya akuarium sepanjang 1.5 kaki atau 45 cm.

Sebenarnya lepas tambah hiasan (tanah, batu, gua, tumbuhan, kayu, etc) mungkin dalam 30 liter atau 8 gelen sahaja.

Tiada saiz/isipadu maksimum. Saya ada bela ikan laga dalam kolam plastik (hampir 100 liter), akuarium sepanjang 2.5 kaki (hampir 100 liter) dan 3 kaki (hampir 200 liter).

Sebab minimum 10 gelen adalah lebih kepada keperikemanusiaan lah. Bagi ruang lebih sikit untuk ikan laga bermain-main. Cuba orang kurung kita dalam bilik saiz tandas sepanjang hayat.

Selain itu, secara umumnya, lebih besar saiz akuarium, lebih senang nak jaga air. Kalau menjaga ikan laga dalam balang kecil, mungkin kena tukar air 2-3 kali seminggu. Kalau akuarium 1.5 kaki dengan tumbuhan mungkin seminggu sekali sahaja.

Akuarium 2.5 kaki saya cuma tukar air setiap 2 minggu. Akuarium 3 kaki bertemakan hutan tebal (pakai pokok cabomba) saya cuma tukar air sebulan sekali.

Akuarium “hutan” cabomba macam ni saya tukar sebulan sekali sahaja.

Kalau saya boleh pusing balik, saya akan mula dengan akuarium sepanjang 2 kaki atau 60 cm. Isipadu dalam 15 gelen atau dalam 50-60 liter. Pada saya, saiz ini just nice sebab:

  • Tidak terlalu besar sehingga susah untuk alih-alih
  • Tukar air dalam sebaldi kecil saja
  • Kimia dalam air lebih stabil berbanding yang lagi kecil
  • Lebih ruang untuk ikan laga explore
  • Lebih ruang untuk hiasan aquascape dan tankmates

Bermula saiz akuarium sepanjang 2.5 kaki (dalam 100 liter) pun dah jadi susah kalau kena alih-alih, walaupun dah buang air. Bila dah letak tanah akuarium dan hiasan, jadi berat gila sebab air dah terserap.

Jadi kesimpulannya – pada saya, untuk beginner, elok lah akuarium sepanjang 45 cm (1.5 kaki) hingga 60 cm (2 kaki).

Kalau dah ketagih, upgrade lah.

Lapik/Penutup

Pastikan lapik dengan polisterin atau yoga mat! Lapik ni bertujuan untuk meratakan berat akuarium.

Maksudnya risiko akuarium retak dan pecah (!) berkurangan dengan drastik. Penat-penat kita setup, tetiba meletup dan banjir lantai. Ini sangat penting ya, sila lapik.

Ini yoga mat setebal 8 mm.

Ada kedai yang bagi polisterin dah siap potong dengan akuarium, ada yang tak bagi. Saya lebih gemar pakai yoga mat warna hitam. Tebal dalam 8mm hingga 10mm dah cukup.

Pada saya, penutup tidak perlu. Kalau ikan laga kita selesa duduk dalam akuarium tu, dia tak lompat. Tetapi kalau risau jugak, anda boleh letakkan tumbuhan terapung untuk halang lompatan.

Contoh: kolam plastik saya dengan tumbuhan terapung.

Penjagaan Air Ikan Laga

Saya ringkaskan kepada perihal klorin/kloramin dan ammonia sahaja. Benda lain seperti pH, water hardness, etc pada saya tidak perlu tahu lagi. Buat tambah pening pulak.

Penyediaan Air

Buang Klorin

Sistem bekalan air perbandaran mengandungi chlorine dan chloramine supaya kurangkan risiko kita jatuh sakit akibat air tersebut. Ini adalah perkara yang bagus.

However, untuk ikan pulak, chlorine/chloramine ini ibarat api. Boleh “terbakar” insang. Bayangkan macam kita hirup udara neraka.

Saya rasa kalau sudah ada penapis besar di luar rumah, bahan-bahan ini sudah hilang. Sama juga dengan penapis Coway atau Cuckoo.

Pada saya, letakkan sahaja cecair water conditioner sama ada penapis air ada di rumah atau tidak.

Untuk mula-mula nak menjaga ikan laga, saya sarankan pakai Seachem Prime. Ini antara yang paling bagus, tetapi mahal sikit.

Ini Seachem Prime botol 100 ml. Maaf dah kemek.

Satu botol 100 ml (harga dalam RM30-40) cukup lah untuk 3-4 bulan, jadi pada saya berbaloi saja. Setengah sudu teh kecik sudah cukup setiap kali guna.

Kawal Bahan Kimia Ammonia

Seachem Prime boleh tolong kawal ammonia (dari kencing, berak, makanan) yang sangat berbahaya untuk ikan. Ini berguna untuk bulan pertama.

Kalau nak letak ikan laga terus, letakkan Seachem Prime setiap hari (atau dua hari) untuk sebulan.

Pastikan ada tumbuhan hidup. Paling senang sekali adalah jenis terapung. Asalkan tolong serap ammonia.

Tumbuhan hidup mungkin soal hidup dan mati ikan laga untuk bulan pertama.

Kenapa? Secara kasarnya, pada peringkat awal akuarium/kolam, paras ammonia akan naik. Selepas 1-2 bulan – kiranya ekosistem dalam akuarium/kolam dah mula “stabil” – bakteria berguna dalam filter mungkin dah cukup untuk kawal paras ammonia.

Itu lah ringkasan nitrogen cycle untuk hobi ikan. Kalau ada ikan semasa beberapa minggu pertama, kita panggil fish-in cycling.

Oleh itu, awal-awal sila lah pakai Seachem Prime dan tumbuhan hidup.

Kalau nak bagi ekosistem “stabil” cepat, boleh mintak sedikit span atau filter media (batu pun boleh) daripada orang yang dah lama bela ikan. Kita nak import bakteria berguna dalam tu.

Seachem Prime ni…ada bau special sedikit. Jangan terkejut apabila pertama kali bukak, memang bau dia macam tu.

Sebenarnya yang murah pun dah cukup untuk buang klorin, contohnya jenama Nutrafin, Aquadine dan Aquanice. Apabila akuarium sudah berusia dalam 2-3 bulan (ekosistem dalam tu dah start stabil), boleh je tukar.

Alga tetiba muncul bermaksud akuarium/kolam dah mula stabil.

Contohnya, sekarang sebab akuarium dan kolam saya dah lama stabil, saya hanya gunakan produk Nutrafin Aquaplus setiap kali tukar air (seminggu sekali). Paras ammonia sudah terkawal.

Garam Akuarium

Tak perlu pun, tapi saya letak sahaja dalam 3 sudu besar. Kemudian 1 sudu setiap kali tukar air setiap minggu. Sila pakai aquarium salt ya, bukan garam yang biasa kita buat makan tu.

Saya pun tak berapa arif bab aquarium salt ni. Saya letak sahaja sebab orang kata boleh kurangkan stress ikan laga (dan ikan lain).

Saya juga nampak alga lebih terkawal selepas letak garam akuarium. Mungkin betul, mungkin kebetulan.

Daun Ketapang

Sebenarnya saya dah lama tak guna daun ketapang (indian almond leaves). Namun begitu, saya beritahu saja lah kelebihan, kalau-kalau nak guna.

Sangat bagus kalau ada daun ketapang, cuma saya tak suka warna air jadi kekuningan.

Kita boleh letakkan daun ketapang dalam air ikan laga sebagai antibiotik dan penghalang parasit/fungus secara semulajadi. Memang mujarab. Ikan laga sihat. Nak pakai pati pun boleh.

Daun ketapang akan keluarkan pewarna (tannin) yang buat air jadi warna macam air teh O. Ada orang suka. Orang panggil ni “blackwater aquarium“. Boleh Google.

Rendam dalam baldi dulu semalaman. Biar pewarna lebihan tu keluar supaya air akuarium tak gelap sangat nanti. Kemudian letakkan daun sahaja dalam air ikan laga. Cara macam ni mungkin kurangkan keberkesanan antibiotik daun tu.

Tapis Air

Penapisan air dalam pam penapis ada tiga jenis, iaitu:

  1. Mekanikal: pakai span, kapas, pasir halus, etc. Ini lebih untuk perangkap debu, bahan reput, habuk, bulu kucing, etc.
  2. Biologi: menggunakan bakteria berguna yang “makan” ammonia. Span, filter media ceramic/plastik, etc.
  3. Kimia: contohnya activated carbon yang warna hitam tu.

Saya beri dulu senarai (secara kasar) kenapa air untuk ikan laga perlu pam penapis:

  1. Turunkan tahap ammonia (daripada najis ikan contohnya) ke 0.
  2. Jernihkan air, buang kotoran dan debu yang buat air keruh.
  3. Larutkan oksigen dalam air. Tak semestinya buat buih – air terjun pun dah boleh. Asalkan permukaan air terkacau.
Ini adalah sejenis internal filter jenama Fluval.

Nak tahu apa lagi penapis yang berkesan untuk air ikan laga? Tumbuhan-tumbuhan akuatik. Bukan hiasan semata-mata! Paling senang adalah tumbuhan terapung.

Ini kita panggil red root floaters.

Air boleh nampak keruh tetapi dikira “bersih” untuk ikan laga kerana ammonia adalah pada tahap 0. Ikan laga boleh keracunan dan mati kalau tahap ammonia naik walaupun air jernih.

Sebab tu contohnya kalau kita letak ikan laga dalam balang kecil tanpa pam atau tanaman, tahan beberapa hari sahaja kalau tidak selalu tukar air. Keracunan ammonia dan juga kekurangan oksigen.

Boleh pakai API water test kit. Ini ammonia dah naik sikit dari 0 ppm, kena tukar.

Sistem tapis air untuk ikan laga saya sarankan pakai dua benda sekaligus:

  • Pam penapis elektrik (filter pump)
  • Tumbuhan akuatik hidup

Jenis filter ini ikut atas kita. Ada jenis sangkut, ada yang letak dalam, ada jenis letak kat luar (canister dan sump), ada jenis sponge yang keluarkan buih. Ada jenis kaca, ada jenis plastik.

Ini pam sangkut (hang-on-back) letak pokok pothos. Maaf ada bulu kucing.

Sebagai permulaan: kalau akuarium, saya cadangkan beli pam penapis jenis sangkut (hang-on-back/HOB filter). Saya rasa ini paling sesuai untuk beginner sebab:

  • Sangkut saja, tak perlu setup lebih-lebih
  • Tak perlu ruang dalam akuarium
  • Air “terjun” – bagus untuk larutkan oksigen dalam air
  • Senyap berbanding sponge filter (air pump bising!)
Air terjun boleh tolong larutkan oksigen dalam air.

Contohnya untuk akuarium panjang 1.5 hingga 2 kaki, boleh lah cuba Fluval C2 dan Dophin H300. Sobo WP-628H pun ada.

Penapis sangkut ni pada saya terlebih power tak apa, jangan kurang. Air terjun kalau terlebih kuat, kita boleh tadah pakai span atau potongan botol plastik untuk kurangkan arus.

Kalau ada tumbuhan terapung, kemungkinan air terjun tu akan tenggelamkan tumbuhan tu. Jadi boleh buat “pagar” guna air tube. Terpulanglah nak letak dalam atau luar pagar.

Contoh “pagar” untuk tumbuhan terapung pakai air tube.

Kalau internal filter kena hati-hati sedikit, sebab mungkin arus air melintang terlampau deras. Selalunya boleh adjust kederasan, dan boleh tanam pokok depan filter untuk kurangkan arus.

Ikan laga tidak suka arus air melintang yang deras. Ada yang akan gigit ekor kalau deras sangat (terjadi pada ikan laga saya). Kalau sudah terbeli atau lebih suka internal filter, halakan muncung air ke atas kalau boleh…ataupun boleh buat hutan tebal pakai cabomba.

Dalam pam penapis, selain span, boleh letak filter media sebagai rumah untuk bakteria berguna. Selain itu, kita boleh letak pokok pothos dalam tu untuk serap lagi nitrate dalam air.

Bakteria berguna yang kawal ammonia banyak tinggal dalam span.

Untuk lain-lain seperti kolam plastik atau pasu, boleh lah pakai internal filter ataupun sponge filter.

Saya lebih suka internal power filter kerana senyap. Lekatkan sahaja ke dinding kolam. Contoh internal filter untuk bekas air kurang daripada 2 kaki adalah Fluval U1 dan Sobo WP1120F.

Itu ikan platy.

Penapis jenis dalaman ini ada yang boleh keluarkan buih untuk lebih oksigen, contohnya Fluval U2 saya (dalam akuarium 2.5 kaki). Disebabkan ikan laga tidak suka arus deras, saya tanam banyak pokok cabomba depan muncung keluar air supaya air slow sikit.

Sponge filter seronok sebab banyak buih, tetapi kena pakai pam udara. Saya kurang suka, bising! Berdengung-dengung. Tetapi ada orang ok sahaja. Untuk pakai sponge filter, kena ada:

  1. Pam udara (air pump)
  2. Tiub udara (air tube)
  3. Sponge filter itu sendiri
Nak buih, boleh pakai sponge filter atau air stone. Sambung dengan air pump.

Tukar Air

Sebab kenapa kena tukar air adalah lebih kurang sahaja dengan tapis air: buang ammonia/nitrate/nitrite dan bahan reput dalam air.

Walaupun ammonia sudah 0, nitrate dan nitrite (dan lain seperti metal) pula yang terkumpul. Nutrien dalam air pun sudah berkurangan dan boleh digantikan semula dengan air paip.

Nak senang, pakai vakum air. Boleh sedut bahan reput sekali.

Tukar air tidak perlu banyak-banyak. Kalau terlalu banyak tukar air sekaligus, ikan laga mungkin rasa terkejut dan stress.

Di sini saya ingin selitkan faedah menjaga ikan laga bersama tumbuhan akuatik: tidak perlu selalu tukar air. Hanya 20% hingga 30% (boleh 50% kalau air kotor sangat) seminggu sudah cukup.

Kalau akuarium kecil tiada tumbuhan mungkin kena tukar air 2 hingga 3 kali seminggu. Jenuh tu.

Untuk akuarium ada tumbuhan, saya tukar air agak-agak dalam satu pertiga (33%) setiap minggu sahaja. Yang penuh dengan tumbuhan, saya tukar 2-4 minggu sekali sahaja ikut mood.

Hutan cabomba.

Bukanlah nak kata tumbuhan air membolehkan kita tidak perlu tukar air, cuma meluaskan jarak masa sahaja.

Antara akibat tidak tukar air (keracunan ammonia atau penyakit):

  • Ikan laga terbaring dan tercungap-cungap
  • Sisik jadi tercacak macam landak (dropsy) – tanda nak mati
  • Hujung ekor/sirip nampak macam mereput (fin rot)
Letak dulu air paip dalam baldi dan titiskan water conditioner untuk buang klorin.

Cara tukar air senang sahaja. Tidak perlu tangkap dan keluarkan ikan laga dari akuarium atau kolam.

Kalau letak air kotor dalam bekas penyiram, boleh buat baja sayur. Kira aquaponics la.
  1. Sedut air menggunakan siphon, vakum air atau botol air. Tadah air dalam baldi.
  2. Keluarkan bahan penapis (span, filter media) dari pam penapis dan kacau-kacau dalam air tadahan tadi. Masukkan semula ke dalam pam penapis.
  3. Tadah air paip dalam baldi. Titikkan water conditioner (Seachem Prime, Nutrafin Aquaplus, etc).
  4. Isi air baru perlahan-lahan ke dalam akuarium/kolam. Lagi senang kalau pakai bekas penyiram atau vakum air.

Mula-mula memang rasa macam beban sikit. Sebab tak biasa kan. Tapi lepas sebulan dua kita rasa benda biasa dah, macam sapu lantai.

Setiap satu akuarium/kolam selalunya saya perlukan dalam 5 hingga 10 minit sahaja. Tak sampai setengah jam untuk semua sekali, dan hanya sekali seminggu je pun.

Pakai botol air pun boleh, tapi jenuh la.

Sekejap sahaja untuk jaga kebahagian ikan laga kesayangan.

Air Keruh atau Hijau

Selalunya keruh coklat/kelabu yang disebabkan debu, habuk, selut dan sebagainya kita boleh tunggu sahaja beberapa hari untuk mendap dan disedut oleh pam penapis. Kalau baru letak tanah memang sah la air akan keruh untuk sehari dua. Tunggu sahaja.

Kalau ada tanah/pasir, memang akan kelabu lepas pertama kali isi air.

Boleh tukar 50% air beberapa jam selepas pertama kali isi air. Atau pun kalau penat, tunggu sahaja dalam 2-3 hari.

Kalau dah tunggu 3 hari tetapi masih nampak kotor, air masih berdebu, boleh lah tukar air (jangan lupa water conditioner!) sebanyak 50%.

Yang buat warna air jadi keruh hijau macam air tebu itu kita panggil phytoplankton iaitu sejenis alga. Daripada pengalaman saya, itu disebabkan oleh cahaya berlebihan. Selalunya berpunca daripada cahaya matahari (mungkin dari tingkap).

Selalunya jalan penyelesaiannya mudah sahaja iaitu kurangkan cahaya. Antaranya adalah:

  • Kalau dekat dengan tingkap, alih akuarium/kolam ke tempat yang tertutup sedikit. Ataupun sentiasa tutup langsir.
  • Mungkin lampu akuarium on terlampau lama. Selalunya 8 hingga 10 jam dah cukup untuk sehari.
  • Mungkin lampu akuarium terlampau cerah. Boleh letakkan tumbuhan terapung seperti red root floaters atau salvinia untuk kurangkan cahaya tembus masuk air.
  • Kalau tak boleh jugak, boleh letak “sabun” Aquadine Algae Block. Ini mungkin bunuh tumbuhan terapung.
  • Boleh juga cuba “UV light” untuk akuarium

Pemakanan Ikan Laga

Bab makan ikan laga ni…ada pelbagai pendapat banyak mana untuk bagi ikan laga makan. Saya paling setuju pendapat jumlah makanan ikan laga sebesar bijik mata dia.

Secara kasarnya, ikan laga makan banyak kandungan protein. Jentik-jentik pun dia makan.

Untuk permulaan, tidak perlu berikan makanan hidup seperti baby brine shrimp, daphnia dan moina (kutu air) kepada ikan laga. Kena tambah equipment pulak lagi.

Apa yang saya sarankan untuk beginner adalah berikan makanan bijik (pellets) dengan kandungan protein tinggi. Ada banyak jenis dan jenama, tetapi pilihan hati saya adalah jenama Hikari.

Saya paling suka yang kanan tu (Hikari Vibra Bites).

Saya beritahu tiga jenis:

  • Hikari Vibra Bites kalau ada ikan lain seperti neon tetra
  • Hikari Betta Bio Gold kalau ada ikan laga sahaja
  • Hikari Micro Pellets (kurang suka, susah sikit nak ukur)

Jadi, berapa kali nak bagi makan ikan laga sehari?

3-5 ketul sekaligus sehari, atau seketul 3-5 kali sehari (Vibra Bites atau Betta Bio Gold). Sehari seminggu “puasakan” dia.

Jadual pemakanan untuk ikan-ikan laga saya adalah:

  • 3 ketul sahaja, sekali sehari setiap Isnin hingga Sabtu
  • puasa pada hari Ahad setiap minggu
Maaf blur, terpaksa zoom. Susah betul nak tangkap gambar, laju dia ngap.

Nampak sikittt sahaja, tapi makanan ikan laga selalunya akan mengembang dalam perut. Ikan laga tidak boleh banyak makan. Kalau bagi banyak sangat makanan:

  • ikan laga boleh sembelit (tahi tergantung)
  • boleh mati akibat bloating
  • ammonia dalam air cepat naik

Walaupun ikan laga nampak macam mintak lebih makanan seperti kebuluran sangat, jangan bagi.

Saya dah bunuh 2 ekor ikan laga akibat banyak sangat bagi makan (sebab kesian).

Itu naluri semulajadi untuk makan banyak-banyak selagi ada – nenek moyang ikan laga kat sawah padi mana ada jadual makan.

Ok lah, kadang-kadang nak bagi lebih sebijik dua pun mungkin boleh. Kalau nampak perut busung sangat sampai tercungap atau tahi tergantung pada ikan laga, maksudnya terlebih makan.

Untuk akuarium ikan laga saya yang ada 20 ikan neon tetra, saya bagi 3 ketul untuk ikan laga dahulu. Ini di permukaan air.

Kemudian masukkan dalam air secubit Vibra Bites (mungkin belas-belas ketul) untuk neon tetra. Tenggelam turun ke tanah. Kadang-kadang saya nampak ikan laga curi. Bertuah betul.

Tetapi untuk selamat, limit kepada 3-5 ketul sahaja sehari. Tak kisah sekali, dua kali, atau tiga, lima kali sehari.

Kalau nak pergi bercuti atau outstation, boleh sahaja tak bagi makan dalam seminggu dua. Ikan laga boleh je survive. Tapi jangan selalu lah buat macam tu. Boleh cari “auto fish feeder” kalau perlu.

Hiasan

Cara Asas

Di sini saya bagi cara asas sahaja. Ini ikut hati masing-masing lah kan. Lepas ni cari lah video aquascaping kat Youtube atau Tiktok.

Tahu tak antara pemenang nombor satu pertandingan aquascaping sedunia adalah orang Malaysia? Nama dia Josh Sim.

Contoh saya buat simple sahaja. Itu ikan neon tetra. Ikan laga tidur belakang filter.

Langkah-langkah untuk akuarium dengan tumbuhan:

  1. Letakkan benda berat seperti tanah/pasir/batu dahulu. Susun hiasan lain seperti batu dan kayu driftwood.
  2. Isi air paip dalam penyiram air atau baldi dan titiskan water conditioner/anti chlorine.
  3. Letak air secara lembut (tadah dengan tangan atau span) ke dalam akuarium. Keruh sedikit tak apa. Dalam 1-3 hari, air akan kembali jernih.
Susun dulu, baru letak air.

Substrate (Tanah, Pasir, Batu Halus)

Fluval Stratum adalah kegemaran saya. Ada juga brand lain.
  • Aquasoil seperti Fluval Stratum
  • Pasir (pasir sungai, pasir filter kolam renang)
  • Batu halus (aquarium gravel)

Tujuan utama saya galakkan letak substrate adalah…untuk bagi tak nampak sangat taik ikan kat lantai akuarium/kolam.

Substrate ni seeloknya kita buat tinggi di belakang, rendah di depan. Kita nak main perspektif sikit.

Pada saya, untuk akuarium bertumbuhan, aquasoil memang digalakkan. Tidak semestinya kena letak penuh di dasar.

Aquasoil dah ada nutrien, jadi tak perlu pening pasal baja untuk masa permulaan. Nak buat hutan Cabomba, bagus pakai aquasoil.

Hutan Cabomba lagi. Depan tu potongan pokok Rotala baru tanam.

Boleh juga letak aquasoil dalam pasu kecik. Asalkan ada tanah untuk bercucuk tanam. Letak dalam pasu senang sikit nak ubah dekor.

Aquasoil tak perlu basuh, nanti terlepas nutrien. Curah je terus.

Kalau nak pakai pasir pun boleh, tapi pasir selalu tak ada nutrien. Letak baja root tab sebelum letak pasir (kalau nak menanam lah).

Saya sarankan pakai pasir silica filter kolam renang (silica sand/swimming pool filter sand) untuk dasar. Basuh dulu dalam baldi – bilas dalam 2-3 kali dah cukup.

Jangan pakai pasir yang buat bancuh simen ya.

Contoh swimming pool sand (tersesat sikit aquasoil) dalam kolam ikan guppy jantan.

Nak akuarium bertumbuhan yang paling senang tapi cantik:

  1. Pasir swimming pool sebagai dasar (tinggi di belakang, rendah di depan). Kalau boleh campur batu sungai sikit.
  2. Tumbuhan melekat kat kayu seperti Anubias dan Java Fern. Tak perlu tanam, taruk je terus.
  3. Tumbuhan terapung seperti kiambang, Red Root Floaters dan Salvinia. Pastikan ada lampu akuarium ya.

Nak buatkan pasir nampak lebih cantik dan natural, taburkan pula pasir sungai atas pasir swimming pool tadi. Kalau boleh, beli. Gali dari sungai sendiri ada risiko penyakit.

Hardscape (Kayu dan Batu Besar)

Saya tidak suka buat hardscape tapi beritahu je lah, mungkin anda suka kan.

Untuk batu besar untuk buat bukit, gunung, gua, dan sebagainya boleh gunakan:

  • Dragon stone (nampak macam kayu berlubang)
  • Seiryuu stone (nampak macam arang kelabu)

Kalau kena pilih, pada saya gunakan dragon stone dulu. Dia tak ubah parameter dalam air. Seiryuu boleh ubah tahap kalsium dan pH dalam air. Pastikan basuh dahulu ya sebelum masukkan.

Kalau besar sangat, boleh ketuk untuk pecahkan. Kalau nak buat struktur pakai batu tu (contoh gua atau bukit), boleh gam pakai superglue atau gam gajah. Gam dulu sebelum masuk air.

Kayu hiasan akuarium yang saya rasa paling senang untuk beginner adalah “spider wood“. Ada juga jenis lain, cari sahaja “driftwood“.

Semua tu boleh cari di Lazada atau Shopee.

Lain-Lain

Batu sungai yang selalu buat hiasan kebun tu pun boleh pakai. Beli sahaja di nursery biasa.

Batu sungai + pasir filter kolam renang + batu akuarium dari Mr DIY.

Lego memang boleh letak dalam akuarium…tapi bucu tajam sikit, mungkin boleh koyakkan ekor laga. Saya bantai saja letak. Cuma nak bagi amaran awal-awal.

Ini gelung pemberat yang dapat sekali dengan tumbuhan.

Dengar cerita rumah Squidward banyak buat ikan laga terperangkap. Tak tahu lah.

Tumbuhan Air (Akuatik)

Kelebihan

Di sini saya ingin selitkan lagi tentang faedah tumbuhan air/akuatik. Contohnya buat hutan pokok Cabomba dalam air dan letak banyak kiambang. Antara kelebihan tumbuhan akuatik:

  • Serap bahan kimia (tak perlu tukar air 2-3x seminggu)
  • Banyak celahan untuk ikan laga bermain
  • Bagi ikan laga rasa at home
  • Bagi ikan laga tempat untuk menyorok dan tidur
  • Kawalan alga
Cantik kan hutan cabomba dari atas? Itu ikan guppy betina.

Contoh untuk kawalan alga: Nutrien akan diserap oleh tumbuhan akuatik hidup dan saki-baki nutrien selalunya tidak cukup untuk alga serap. Maksudnya jumlah alga turun kerana tak cukup makan.

Keperluan

Cahaya

Cahaya matahari mungkin terlampau kuat sehingga boleh buat air jadi hijau. Kalau boleh, elakkan terkena cahaya matahari dari tingkap. Pakai lampu untuk akuarium.

Ada jenis letak dalam air, ada jenis sangkut yang kecik, ada jenis sangkut yang panjang. Jenis gantung dari siling pun ada.

Nak mudah, cari yang ada timer. Kalau tak ada timer, boleh je beli timer yang pasang kat plug tu. Atau pun TP-Link Smart Plug.

Contoh lampu akuarium sangkut kecik. Dalam tu ikan guppy jantan.

Boleh juga pakai mentol E27 yang dah dibuka penutup plastik. Beli pemegang bulb E27 yang ada plug dan leher yang boleh bengkok-bengkok. Ingat, buka penutup dia. Kopak pakai pisau.

Pakai mentol warna Cool White/Daylight dalam 9 watt hingga 13 watt. Biar dalam 6 inci atas permukaan air.

Reflection mentol E27 biasa yang dah cabut penutup plastik dia.

8 hingga 10 jam sehari sudah cukup (sebab tu saya sebut pasal timer). 12 jam pun boleh kalau nak cuba, tapi itu maksimum.

Tidak semestinya lampu on pagi sampai petang. Boleh je, contohnya, pukul 3 petang sehingga 11 malam.

Kalau cahaya lama sangat, mungkin air akan jadi hijau, ikan laga jadi stress, tumbuhan tak sihat, alga banyak keluar. Sila rujuk bahagian “Air Keruh atau Hijau” di atas.

Nutrien (Baja)

Berak dan kencing ikan boleh jadi baja. Ada juga baja cecair micro (nutrien tambahan seperti iron dan zinc) dan macro (NPK).

Untuk permulaan, saya sarankan pakai baja cecair micro sahaja dulu seperti Fluval Gro+. Titik sedikit dalam seminggu sekali sudah cukup.

Contoh baja micro (Fluval Gro+).

Untuk beginner, najis ikan sudah cukup untuk gantikan baja macro. Nutrien dalam aquasoil pun sudah cukup untuk permulaan.

Kalau boleh, letak sekali ikan neon tetra atau corydora untuk cukupkan najis sebagai baja. Kalau akuarium/kolam besar sikit (macam 2.5 kaki ke atas) boleh letak ikan platy. Tu kuat berak.

Apabila dah berpengalaman, boleh la mula gunakan baja macro. Jangan pakai baja NPK biasa yang untuk pokok dalam tanah tu ya!

CO2 (Karbon Dioksida)

Untuk beginner mungkin tak perlu pening lagi pasal ni. Cuma saya beritahu awal-awal sahaja.

Kita ada belajar dulu kan, tumbuhan sedut karbon dioksida. Kalau ada sistem CO2 untuk akuarium:

  • pokok merah akan jadi merah menyala
  • tumbesaran lagi cepat dan sihat (bagus untuk rumput karpet)
  • alga kurang dengan mendadak

Sistem CO2 sedikit complicated dan tidak berbaloi untuk beginner. Buat tak tahu sahaja dulu. Kalau nak jugak carbon, pada saya, titiskan Seachem Flourish Excel sudah memadai untuk awal-awal.

Alga

Kadang-kadang saya biar je sikit.

Alga ada bermacam-macam. Sebenarnya alga ni ada juga kebaikan kalau sikit-sikit. Contohnya dia tolong serap nutrien berlebihan, dan beri oksigen kepada ikan. Kalau sikit-sikit lah.

Kalau alga jenis hijau seperti alga rambut, maksudnya at least dalam akuarium tu boleh kata sihat jugak lah. Ekosistem dah stabil.

Pada saya, buang dalam 80% setiap minggu dan biarkan sikit-sikit. Kalau cepat sangat bertambah alga tu, mungkin bermaksud:

  • tak cukup karbon- boleh letakkan Seachem Flourish Excel…atau pun sistem CO2
  • terlebih cahaya
  • terlebih bagi makan
  • banyak sangat bahan reput (kena vakum)
Ini banyak sangat! Akibat letak tepi tingkap.

Tumbuhan Jenis Terapung

Antara yang popular dalam hobi ikan:

  • Kiambang
  • Red root floaters
  • Salvinia
  • Frogbit
  • Keladi bunting (kalau kolam luar)

Amaran: elakkan duckweed. Kawalan sangat susah.

Kelebihan tumbuhan terapung:

  1. Paling senang – letak sahaja.
  2. Ikan laga suka buat jadi payung.
  3. Murah dan senang didapati. Nursery biasa pun ada jual.
  4. Banyak serap bahan kimia.
  5. Halang ikan lompat (ini jarang kalau ikan laga tak stress).

Kekurangan:

  1. Cepat membiak. Kena buang sikit setiap 1-2 minggu. Boleh buat baja untuk tanaman di kebun.
  2. Cahaya lampu kena block sikit, lebih-lebih lagi kiambang. Tumbuhan bawah mungkin tak dapat cukup cahaya. Red root floaters tak block sangat.
  3. Kadang-kadang akar gugur. Kena kutip sebelum reput.
Ini Salvinia kalau cukup cahaya matahari.
Ikan laga berteduh bawah Salvinia. Kecik sebab lampu akuarium saja.
Merah kan akar? Sebab tu kita panggil Red Root Floaters.
Ikan laga suka bermain celah-celah akar kiambang.
Keladi bunting perlu banyak matahari. Kalau kolam di luar sesuai lah.

Tumbuhan Jenis Cengkam

Akar dia cengkam pada kayu atau batu, macam orkid. Tak boleh tanam dalam aquasoil atau pasir, nanti terbantut atau mati.

Untuk beginner, saya cadangkan Java Fern dan Anubias. Sebabnya adalah low maintenance dan boleh membesar dalam lampu malap – maksudnya boleh letak banyak-banyak kiambang.

Ikan laga pun ada yang suka tidur atas daun Anubias.

Selalunya kita beli yang dah diikat pada kayu pakai tali pancing. Kita boleh potong akar dan gam (atau selit) pada dragon/seiryuu stone.

Antara yang popular:

  • Java Fern
  • Anubias
  • Java Moss (boleh gam pada kayu untuk buat “pokok”)
  • Bucaphelandra (selalunya selit celah hardscape)
Contoh Java Fern jenis daun kecik.
Belakang tu adalah Anubias. Nampak tak lekat pada kayu?

Tumbuhan Jenis Tanam

Cabomba/Limnophila (kegemaran)

Low-maintenance dan senang. Jenis hijau tidak perlukan cahaya yang kuat. Beli satu ikat sahaja dulu, dalam sebulan dua boleh buat hutan.

Ada jenis hijau dan merah. Beli yang hijau sahaja dulu. Yang merah susah sikit. Apabila dah tinggi, potong dan tanam balik potongan untuk dapatkan “hutan”.

Hutan cabomba lagi.

Amazon Sword

Sama juga low maintenance dan senang. Tidak perlukan cahaya yang kuat, tetapi kalau lampu malap sangat mungkin lambat besar dan warna jadi gelap.

Pokok besar belakang hutan Cabomba tu adalah Amazon Sword.

Hydrilla/Elodea/Egeria

Yang ni boleh juga biar terapung. Ataupun selit sahaja hujung pokok bawah batu dan biarkan membesar. Sangat membantu serap kimia.

Rotala

Ada jenis hijau dan merah (seperti H’ra). Kalau nak yang merah tu jadi merah betul, kena main karbon sikit.

Rotala H’ra belakang Java Fern.

Vallisneria & Sagittaria

Dua-dua ni rupa macam lalang. Mungkin tidak sesuai untuk akuarium kecik. Sesuai sebagai latar belakang.

Cryptocoryne (Crypts)

Yang ni nampak lebih kurang macam Amazon Sword, tapi kecik sikit.

Rumput Karpet

Selalunya rumput karpet kalau tak ada sistem CO2, kita kena tunggu beberapa bulan untuk penuh. Boleh letak Seachem Flourish Excel kalau nak cepat sikit. Cahaya tak boleh malap.

  • Monte Carlo
  • Staurogyne Repens
  • Marsilea

Rakan Tangki (Tankmates)

Tak Perlu Pun

Memang ramai yang dah tahu kan. Ikan laga suka menyendiri.

Kita letak tankmates ni hanya untuk akuarium/kolam nampak lebih meriah dan “hidup”. Kata hiasan kan.

Kalau memang nakkk sangat, letak amano shrimp dulu. At least dia tolong bersihkan alga.

Asalkan ada ruang untuk menyendiri (contohnya celah-celah tumbuhan hidup) dan tidak sesak, ikan laga tidak lah sampai mengamuk bunuh semua tankmates.

Oleh itu, saya sarankan akuarium sepanjang 1.5 kaki dan ke atas kalau nak letak udang. 2 kaki dan ke atas kalau nak letak ikan lain.

Boleh Cuba

Siput

Ini nak taknak memang akan ada. Satu hari tiba-tiba nampak siput kat kaca. Kemungkinan besar anak dia menumpang (atau ada telur siput) kat bawah daun tumbuhan yang kita beli.

Selalunya untuk beginner, ada:

  • Nerite snail
  • Malaysian trumpet snail
  • Mystery snail

Udang Air Tawar

Ada ikan laga yang makan udang. Ada yang tak. Ikan-ikan laga saya mula-mula sahaja makan, lepas tu bosan dan dah tak kacau dah.

Udang mempunyai bioload (jumlah berak/kencing) yang sangat rendah. Biar beranak sampai 100+ ekor pun tak apa.

Contoh udang Neocaridina warna kuning.

Kalau untuk beginner, saya sarankan dua sahaja:

  • Amano (rajin bersihkan alga)
  • Neocaridina seperti Red Cherry Shrimp (cantik, banyak warna)
Contoh udang Amano. Banyak berjasa bersihkan akuarium.

Oh ya, Neocaridina ni, kalau boleh, pilih satu warna sahaja untuk satu akuarium. Kalau bercampur warna, anak-anak dia mungkin akan jadi berwarna pudar/kelabu.

Yang ni Neocaridina Red Cherry Shrimp. Tengah mengandung tu.

Ada juga udang lain seperti ghost shrimp, bamboo shrimp, Sulawesi shrimp dan lobster air tawar jenis kecik.

Udang Neocaridina senang untuk bertambah jumlah kalau kita sediakan gua atau hutan untuk menyorok.

— Mulai dari bawah, saya sarankan sekurang-kurangnya akuarium 2 x 1 x 1 kaki (50-60 liter) —

Neon Tetra

Ikan tetra (seperti neon, cardinal, dan ember) pada saya, adalah ikan yang paling rendah sekali risiko untuk letak bersama ikan laga.

Itu pun tak jamin, tapi saya tak pernah dapat masalah setakat ni.

Neon tetra perlu berkumpulan. Sekurang-kurangnya 6 ekor.

Ikan laga jantan boleh sahaja hidup dengan neon tetra.

Tak kuat berak dan kencing (bioload rendah). Maksudnya tidak perlu tukar jadual tukar air mingguan.

Lagi banyak, lagi cantik…tapi sesuaikan dengan saiz akuarium/kolam lah. Akuarium sepanjang 1.5 kaki mungkin muat 6 sahaja, 2 kaki mungkin boleh 10 hingga 12 ekor. Dalam 2.5 kaki saya letak 20.

Corydora

Macam ikan keli versi comel dan mini. Kalau boleh sekurang-kurangnya 5 ekor. Yang ni boleh menolong habiskan makanan yang tak habis, contohnya baki pellet kita bagi neon tetra.

Platy

Macam ikan emas kecil. Peramah. Sekurang-kurangnya 5 ekor. Macam-macam warna ada.

Senang beranak jadi fikir masak-masak dulu sebelum beli. Dia makan anak, tetapi mesti ada 2-3 yang survive sampai ke besar.

Contoh platy warna kuning.

Guppy Betina

Guppy betina ini kurang cantik berbanding guppy jantan. Tak nampak macam ikan laga – maksudnya ikan laga kita tak cari gaduh.

Macam platy, senang beranak.

Kita tak campur dengan guppy jantan pun kemungkinan dia boleh beranak jugak sebab mungkin dah mengawan kat tempat penternakan.

Guppy perlu mengawan sekali sahaja untuk beranak banyak kali sehingga 4-6 bulan. Mujurlah dia suka makan anak.

Ini guppy betina jenis ekor mosaic. Atas batu tu taik dia.

Tidak Digalakkan

Guppy Jantan

Ikan laga jantan boleh salah anggap yang guppy jantan ni adalah ikan laga jantan yang lain. Mungkin akan bergaduh hingga mati.

Contoh guppy jantan corak tuxedo. Nampak macam ikan laga kan?
Ekor besar beralun-alun akan buat ikan laga marah.

Ikan Laga Betina + Jantan

Kalau nak breeding pun, selalunya kita biar berkhalwat sekejap sahaja (mungkin dalam semalaman).

Kalau biarkan lama-lama, kemungkinan ikan laga jantan akan cuba halau dan dera ikan laga betina…atau bunuh terus.

Kalau nak ikan laga betina sahaja, boleh dalam 6-8 ekor sekaligus kalau banyak tumbuhan dan tempat menyorok. Kena masuk serentak, tak boleh beli one by one.

Pada saya, kumpul pengalaman melalui ikan laga jantan dahulu. Dah tau selok-belok, baru cuba akuarium/kolam ikan laga betina.

Tiger Barb

Setakat ni, memang tiger barb lah ikan peliharaan yang paling saya benci dengan sepenuh hati.

Ikan gangster bajet piranha. Sesama sendiri pun nak bergaduh. Banyak ikan saya habis kena attack sampai mati. Elakkan.

Yang belang-belang tu. Ada juga yang warna hijau dan oren.

Masa mula-mula memang nampak comel, baik dan mesra. Tengok lah lepas dua, tiga minggu. Naik tocang. Semua ikan dia kacau.

Ada orang kata kalau sekawan besar (dalam 16-20+) mungkin dia tak kacau ikan lain. Daripada pengalaman saya, sama je.

Jangan beli tiger barb. JANGAN BELI TIGER BARB.

Ikan Emas/Koi

Ikan emas dan koi (sama keluarga) kuat berak dan kencing – ammonia cepat naik. Perlukan akuarium atau kolam besar (dalam 100 liter atau lebih) – itu jenis fancy. Koi/carp dan ikan emas jenis comet (rupa macam koi) perlukan kolam yang lagi besar.

Yang bulat tu adalah pearlscale goldfish – sini panggil ikan emas ping pong je.

Ekor fancy goldfish macam langsir melambai-lambai mungkin boleh buat ikan laga jadi agresif. Makanan pun lain. Tak perlu susahkan diri.

Ikan Bandaraya Biasa

Seperti ikan emas, kuat berak/kencing dan perlukan akuarium atau kolam yang besar. Saya bela 3 ikan bandaraya dalam kolam 500 liter.

Ikan bandaraya tak membersihkan sangat pun. Udang Amano lagi bagus bab bersih-membersih ni.

Masa beli memang lah saiz macam ibu jari sahaja. Tunggu lah lepas beberapa bulan dan setahun – dia akan membesar sampai 1 kaki lebih (30+ cm). Lagi besar pun ada.

Tak muat nanti kalau akuarium takat sekaki dua.

Sebagai reference, pasu tu 1 kaki.

Terima Kasih

Ini artikel terpanjang yang pernah saya tulis. Memang saya minat hobi bela ikan. Rasanya taknak dah tulis panjang-panjang macam ni.

Kalau anda baca sampai habis walaupun skip-skip, terima kasih ya.